Bachata: de dans der liefde - SalsAnna: dansen met passie en plezier!

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Dansstijlen
 

Bachata

 
 

Voor degene die geen of weinig Spaans verstaat is bachata muziek leuke Latijns-Amerikaanse muziek met de ene keer snelle speelse en de andere keer romantische intonaties. De gitaar, basgitaar, güira en bongo zorgt ervoor dat je niet stil kan zitten. Eigenlijk zou bachata de Latijns-Amerikaanse smartlap kunnen worden genoemd, aangezien veel teksten gaan over tragische levens, onbeantwoorde liefdes en meer hartzeer. De oorspronkelijke term die gebruikt werd voor dit genre was dan ook amargue, wat bitterheid betekent. Niet zo gek dat de term bachata (Dominicaans: ongeorganiseerd feestje of feestgedruis) veel populairder werd.

Bachata wordt met een partner gedanst. Aangezien er geen strakke regels zijn, wordt overal ter wereld een eigen stijl gedanst.
In zijn algemeenheid varieert de dansstijl ook tussen snelle bachatas die los (met alleen de handen vast) gedanst worden, en romantische bachatas die dichter tegen elkaar aan worden gedanst met meer fysiek contact. In grote lijnen vallen drie danswijzen te onderscheiden:

 
 
 

Dominicaanse stijl
Er wordt gedanst op enige afstand terwijl elkaars handen worden vastgehouden. Vaak worden er veel snelle tussenpasjes gezet. De bewegingen zijn doorgaans spontaan en aangepast aan het specifieke nummer. Draaien worden zelden gemaakt. Deze stijl is de meest geavanceerde en creatieve bachata dansstijl.

Dansschool stijl

Op dansscholen in de VS en Europa wordt bachata vaak geleerd in een klassieke danshouding waarbij beide danspartners dicht tegenover elkaar dansen met hun rechterhand achter op de rug van de partner. Er worden meestal geen snelle pasjes gemaakt. Daarentegen worden vaak wel enkele draaien geleerd.

Antilliaanse stijl
Op Curaçao - en vanuit daar overgewaaid naar Nederland en zelfs naar andere landen - is een bachata danswijze ontstaan waarbij telkens op de vierde (laatste) tel van de maat een heup wordt opgetild en een 'hopje' wordt gemaakt. De oudere generatie Antillianen tilt daarbij soms ook de schouder op. Ten onrechte wordt vaak gedacht dat zo'n hopje een vast onderdeel is van bachata dansen. In het land van herkomst, de Dominicaanse Republiek, wordt dit hopje echter niet gebruikt.

Bij SalsAnna mixen we de stijlen waarbij je bachata leert dansen op elke soort muziek. De draaien, het hopje en ook de kleine accenten worden allemaal gebruikt.

Ben je benieuwd naar de diverse muziekstijlen?
Luister eens naar Aventura, Antony Santos, Juan Luis Guerra, Raulin Rodriguez, Zacarias Ferreira, Frank Reyes, Luis Miguel del Amargue, Monchy y Alexandra, Xtreme, Andy Andy, Elvis Martinez, Yoskar Sarante, Alex Bueno en Prince Royce.

(Met dank aan Wikipedia)

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu